środa, stycznia 08, 2014

Sękacz z Suwałk - stworzony z jajek

Regionalna kuchnia wschodniego krańca Polski stanowi dla większości społeczeństwa czymś niepoznanym. W dużej mierze bazująca na kuchni pachnącej świeżością, a zatem obfitej w świeży chleb, wędliny, jajka, wyroby mleczne typu ser, co zapewne dla wielu może przedstawiać się jako za bardzo ciężka.

A to przecież wielka nieprawda!

Często podobnie jak w pozostałych rejonach kraju tu na Suwalszczyźnie przygotowuje się potrawy z ziemniaczków lub też jaj. Kliknij tu by dowiedzieć się jakich jaj.
Pyszny sękacz jest to specjał główny specjalność Suwalszczyzny, który swoimi korzeniami wywodzi się od kuchni Bałtów, żyjących kiedyś tu. A jak sękacz to wiadomo, że użyjemy kopy bo aż 60 jajek
Bazę w postaci jaja stosujemy niewątpliwie do niemal każdej polskiej potrawy. Dobre i wypróbowane jajka czyli te, które zostały wypróbowane przy przyrządzaniu masy na ciasto lub różnych przysmaków jak np. Jaja Farmio niewątpliwie są idealną bazą dodawaną do sękacza.

Gdzie kupić sękacza po suwalsku?

W sytuacji gdy kiedykolwiek ktokolwiek skosztował ten specjał jak wiadomo wie, jak dobry jest to słodkość. Jest taka prawda, że co po niektórzy kosztują jego nawet na słono, choć jest to ciasto słodkie niż słone. Niedzisiejsze przepisy mają napisane, że to właśnie z takiej ilości 60 jajek kreuje się cudowny specjał regionu. Receptury dzisiejsze ograniczają jajka ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Kuchnia wschodniego regionu Polski to wielkie bogactwo mnóstwa przepisów, gdzie zwykle podstawą są jajka i ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz